Monday, November 30, 2009

barcelona 1 real madrid 0




*thanx to goal by Ibrahimovic..

Thursday, November 26, 2009

banyak Mamak penipu!

RESTORAN MAMAK PENGOTOR
Ini satu lagi kisah benar pasal mamak ni. Ianya berlaku di PRESINT 9, PUTRAJAYA dekat Avon. Seorang makcik ni lalu belakang kedai mamak ni. Dia nampak mamak ni na la punye tengah menguli tepung. Kalau uli dengan tangan takpe jugak. Ini dia uli dengan KAKI!!. Eeee uwekkks. Kedai mamak kat situ ada 2. Satu pekerja2 dia pakai apron merah, satu kedai lagi apron putih. Yang makcik tu nampak ialah di kedai pekerja2 yang pakai apron putih. Secara keseluruhannya bolehlah dikatakan kebanyakan mamak ni pengotor. So sendiri mahu ingatlah ye. Seelok-eloknya elaklah makan di kedai yang diragui kehalalannya. Banyak lagi kedai melayu.... Kedai melayu pun ada jugak jual roti canai dan teh tarik.

Untuk pengetahuan semua, beberapa bulan yang lalu saya juga terperasan ketika tengah makan di salah satu kedai MAMAK depan apartment tempat saya tinggal di PUTRA PERDANA PUCHONG.. Saya ternampak salah sorang pekerja dalam kedai mamak buat kerja2 kat dapur dan tiba2 keluar dukung anak ANJING lepas kat luar kedai then masuk ke dapur balik.
Terus saya berhenti makan dan tanya pekerja tu.. You ISLAM? Dengan takut2 dia jawab saya hindu tapi BOSS saya ISLAM. Saya suruh dia panggil BOSS dia and BOSS dia datang minta maaf. Saya cakap "maaf kepala hotak you!!!" Saya tanya dia "you ISLAM???" Dia jawab ya! Saya bayar dan terus blah. Sejak hari tu aku dah tak jejak lagi ke kedai MAMAK! Yang aku marah sangat kat kedai tu ada frame Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar-besar. . Baru aku perasan tak semua MAMAK tu ISLAM, RAMAI PEKERJA HINDU dan tak semestinya ada Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar -besar tu HALAL .. dan RAMAI yang ISLAM selamber je makan... So yang tak perasan lagi berhati2 !!!.... Rosmi Subject: AWAS DAN BERHATI-HATI KALAU NAK MAKAN DI KEDAI MAMAK...!!!! ! Subject: Fw: kedai2 mamak sluruh negara..

Restoran Mamak DI ALOR SETAR.
Di suatu ketika dahulu..... kami ada membuat satu program di salah satu hotel di tengah bandaraya Alor Star. Kami menjemput seorang ustaz dari Majlis Agama untuk membacakan do'a pembuka tirai. Kebetulan ustaz itu diberikan kerusi sebelah dengan saya dan kami pun berbual2. Ustaz itu meminta saya menyampaikan kepada kawan2 muslim dan muslimat akan satu perkara yang menghantui hati dan perasaannya, iaitu pihak Majlis Agama telah menjalankan siasatan dan serbuan dan mendapati bahawa SEMUA KEDAI2 MAMAK DI ALOR STAR DAN SEKITARNYA ADALAH 'CONFIRM' HARAM DIMAKAN kerana TAUKE2 CINA ADALAH PEMBEKAL AYAM kepada restoran2 mamak tersebut! Terkejut! Saya bertanyakan kepada ustaz itu...mengapakah perkara ini, dgn kuasa yang ada pada Majlis Agama, tidak disebarkan kepada umum? Jawapan ustaz ........ mamak2 tu telah mengikat kontrak bekalan ayam dengan tauke2 cina dan sekiranya Majlis Agama membuat tindakan drastik dan kontrak bekal ayam terjejas maka tauke2 akan saman mamak2 dan mamak2 pula akan saman Majlis Agama....." Permintaan ustaz, "Tolonglah anta sebarkan kepada kawan2! Itu sahaja yang ana mampu" Shahril wrote: ----

RESTORAN INSAF, JLN TUANKU ABD RAHMAN -Kisah Benar-Nasi Beriani- Assalamualaikum. Last week kawan saye gi makan kat RESTORAN INSAF kat Jln TAR.. Lepas makan tu, dia nak gi basuh tangan kat belakang kedai. Lepas selesai membasuh & menyabun tangan yang bau kari tu....dia gi kat tempat lauk untuk tapau sebungkus nasi beriani lagi untuk member. Nak dijadikan citer......kawan saya ni ternampak bekas nasi beriani yang digunakan disaluti dengan SPENDER LELAKI CAP BUAYA BERWARNA PUTIH.. TANG GETAH SPENDER DIIKAT NGAN GETAH....apa lagi........ dia terus mintak cancel dan bayar nasik yang telah ditelan tadi........ sampai kat opis.... dia terus muntahkan nasik tadi dan sebarkan kat kengkawan lain yang tak pergi......... Satu lagi sesiapa yang suka makan makanan mamak, AWASLAH! BUKAN SEMUA MAMAK TU ISLAM!! Jangan asal nampak macam mamak jer terus pergi makan. Contoh paling jelas, sesiapa yang selalu ke Wisma Central, ada satu stall bawah accelator/tangga, dekat2 dengan kedai2 handphone tu... Tengok satu stall namanya "BK CORNER" (mungkin Bala Krisnen Corner!!). Kalau terlalu lapar dan tengok sekali imbas nampak OK! Yang kerja kat situ ada dua orang pompuan Indon! TAPI CUBA TELITI SIKIT...! Tengok pada dua orang India/Mamak tu... tengok kat tangannya ada ikat benang kuning??!! Dan kalau datang awal2 pagi 7..00-7.30 , mereka akan pakai 'calit sarjan' kat dahi...??? MAMAK ISLAM KE TU?? Lagi 1 sesiapa yang selalu ke pasar PUDU, ada satu stall kat belakang stesen minyak ESSO . Kat situ ramai kita tengok orang Melayu singgah makan roti canai! Buta ke mereka?? Cuba perati. Sah-sah pompuan India tu pakai benang merah kat lengan dan kekadang dia laki-bini pakai 'calit-sarjan kat dahi'!! Kenapa tak mau susah sikit, cross jln. Kenapa makan makanan yang was-was macam tu??? Wallahuaklam. . BANYAK lagi kisah yg saya telah dengar dari kekawan

Restoran mamak SHAH JAHAN MAJU di SETIA WANGSA .
Kawan kpd kawan saya telah terjumpa benda yg berketul di dalam kuah roti canai. Pada mulanya dia sangkakan ianya biji asam jawa tetapi setelah diamati betul2 rupa-rupanya adalah NAJIS yg beku(mungkin kepala taik krn ianya keras sedikit). Tuan restoran tersebut mahu menutup mulut kawan saya dgn memberi RM2000.00. Mungkin pekerja restoran tak tahu dan telah mencedok di peringkat paling bawah dlm periuk kuah dal atau kari. Sekarang restoran ini tak berapa maju jika dibandingkan dgn sebelumnya. Hanya org yg tak tahu sahaja yg terus makan di restoran tersebut. Ini semua adalah manderam ataupun sihir dgn tujuan utk melariskan makanan mereka walaupun pada hakikatnya tidak sesedap jika dibandingkan dgn tempat lain. Makanan yg bersih jika dicampurkan dgn bahan kotor akan menjadi kotor secara automatik

DI LEBUH AMPANG KL,
ada sebuah restoran mamak yg baru dibuka iaitu RESTORAN MAJU CURRY HOUSE IAITU rangkaian SHAH MAJU. Kemana perginya nama Jahan itu? Sama juga spt yg berlaku di kedai NASI LEMAK ANTARABANGSA yg terletak di KG BARU, KL. Satu hari seorg lelaki yg alim telah dipelawa oleh kawannya utk belanja makan di kedai tersebut. Tiba2 beliau ternampak seekor TOYOL sedang kencing di dalam periuk nasi lemak. Dia pun menyuruh kawannya cancel order dan menceritakan kenapa sebabya dia tak nak makan di kedai itu. Mungkin tuan punya kedai telah meminta pelaris dari tok bomoh tanpa mengetahui tentang toyol tersebut krn bomoh sememangnya takkan beritahu. Tambahan pula tuan kedai tidak boleh melihat toyol dengan mata kasar....

#pesanan: berhati-hatilah ke mana anda pergi...jangan mudah percaya! berita ini dapat dari sumber yang lain..

Sunday, November 22, 2009

SPERMA SIHAT?

Ada beberapa perkara yang perlu dielak bagi mendapatkan sperma sihat.

Antaranya ialah:
Elak dari terdedah kepada suhu tinggi. Ini kerana sperma akan berfungsi dengan baik pada suhu 32 darjah celcius. Oleh sebab itu, buah zakar terletak di dalam kerandut zakar untuk memastikan suhu buah zakar lebih rendah dari suhu badan.

Elak memakai seluar dalam ketat atau athletic support. Lebih baik, jika saudara memakai boxer pada siang hari dan kain ketika malam.

Kurangkan mandi di sauna atau mandi dengan air yang terlalu panas.

Elak juga dari memandu atau duduk terlalu lama tanpa rehat.

Elak dari mengalami tekanan berterusan.

Elak dari mengambil alkohol. Ini kerana alkohol akan mengganggu sekresi hormone testosterone, mempercepatkan perubahan testosterone ke estrogen dan mengurangkan bilangan sperma serta libido.

Berhenti merokok. Ini kerana merokok meningkatkan bilangan free radicals di dalam badan yang akan merosakkan sel. Ia akan mengurangkan bilangan sperma dan pergerakannya serta meningkatkan jumlah sperma yang tidak normal bentuknya. Free radical bertanggungjawab ke atas 40 peratus pemusnahan sperma.

Kurangkan pengambilan kafein. Ini kerana kafien akan menjejaskan penghasilan sperma, mengakibatkan keabnormalan kromosome dan menjejaskan pergerakan sperma.

SUMBER : http://www.blog.walafiat.com/

KESIHATAN LELAKI

AMARAN: BUKAN UNTUK WANITA
JIKA ANDA SUAMI YANG MEMPUNYAI KEKURANGAN, KELEMAHAN ATAU KETIDAKUPAYAAN DARI SEGI BATIN...
INI UNTUK ANDA..
SILA KE SINI

tiada pengambilan baru KPLI 2010

Ini maklumat yang aku baru tahu...

Saya terpanggil untuk meluahkan kekecewaan melibatkan isu pengambilan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) bagi sesi 2010. Saya merupakan salah seorang daripada ribuan siswazah yang tidak berpeluang mengambil jurusan pendidikan semasa pengajian di universiti walau pun mempunyai minat yang mendalam terhadap bidang perguruan.Selepas tamat pengajian pada Ogos 2009, saya tertunggu-tunggu iklan KPLI untuk ambilan 2010.

Malangnya apabila melayari laman Kementerian Pelajaran Malaysia, terdapat pemberitahuan berikut:“Pengambilan Calon Guru Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI-SR) Mode Sepenuh Masa bagi ambilan Januari 2010 adalah tidak diiklankan. Pemilihan calon guru adalah berdasarkan calon simpanan yang memohon bagi KPLI-SR Ambilan Khas Jun 2009”.Persoalan saya di sini ialah:*

Mengapa borang KPLI tidak diiklankan bagi sesi 2010 (selain ambilan khas Jun 2009)? Ini telah menidakkan hak-hak kami (siswazah lepasan 2009) untuk menceburi bidang pendidikan. Di manakah keadilannya?* Mengapakah ambilan KPLI tahun 2010 diambil daripada calon simpanan?

Setahu saya, sebelum ini tiada istilah ‘calon simpanan’ diwujudkan. Berdasarkan pengalaman calon-calon lepas (yang pernah memohon untuk KPLI), mereka perlu mengisi permohonan baru setiap tahun.* Mengapa hanya memberi peluang kepada calon simpanan yang memohon pada ambilan khas Jun 2009 sahaja? Di manakah relevannya pemilihan mereka? Saya ingin tahu mengapakah hanya kelompok mereka sahaja dipilih bagi pengambilan 2010? Mengapa hanya berlaku pada pengambilan kali ini? Adakah ini suatu kesilapan atau pun merupakan dasar baru Kementerian Pelajaran Malaysia?

Apa pun alasan yang akan diberikan, saya merasa masih belum terlambat sekiranya Kementerian Pelajaran Malaysia memberi peluang baru kepada kami. Saya mencadangkan agar pemohonan pengambilan baru diiklankan bagi ambilan Julai 2010, agar semua siswazah yang memohon bersaing secara sihat dan adil.Saya sangat berbesar hati sekiranya pihak atasan membuka mata dan tidak memandang remeh mengenai isu ini selaras dengan konsep 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

sumber:
http://www.blogcatalog.com/search.frame.phpterm=kpli+jun+2010&id=25f7d5a131a74e7a86528bfeee9ac5e6

barcelona vs inter milan




24 November 2009 tuesday 3.45 am
for girls...
go sleep yeah...
this football night!really Hot game.
-my team-barcelona fc-

Thursday, November 19, 2009

sembang-sembang 3 budak...

di sebuah restoran mamak...

f: wei...cmne la kalau kite 3 ni keje jadi jahat ye x...haha

c: haa....keje pe maksud ko?

f: aku jual pelacur....cepat dapat duit ye x..

g: aku lak jual semua...bapok, pelacur, gay...haha

c: hehe....aku lak jadi pembunuh upahan...bunuh orang yg berprofil tinggi..obama ker...

g: nanti orang-orang yang aku nak jual, kalau dah xleh pakai, aku kasi kat ko,ko bunuh je..haha

f: and aku lak...aku jual pelacur kat arab saudi ker...sepanyol ker...kirenya aku bisnes eksport pelacur la...haha

g: ooo...aku jual kat malaysia je la....kalau ko nak bapok,bagitau aku,rm30 ker,rm100 ker..haha

c: nanti dah xleh pakai,bagi je aku ye x...aku bunuh semua...tapi bagi aku pakai lu la....

f: orang tua pon ko nak try??hahaha

g: dia bole jer...orang tua ker, gay ker...hahaha

c: wei2...xdela yang tua2...haha

.....end.....

#pengajaran: boleh berangan-angan...piece!

bantuan kewangan perniagaan..

inginkan bantuan kewangan untuk memulakan perniagaan???
sila ke laman web ini...

Wednesday, November 18, 2009

kereta hebat!!!


nak lihat kereta2 yang hebat???


pergi ke web ni...


pesanan kesihatan-


Amalkan cara Hidup Sihat


Luangkan masa untuk beribadah
Dapatkan tidur yang mencukupi
Bersenam selalu
Adakan aktiviti/hobi yang menyeronokkan
Jauhi diri dari arak, rokok dan dadah
Amalkan nilai-nilai murni dan berpegang teguh pada ajaran agama
#pesanan ikhlas dari fitsepet.blogspot

tak adil!dr asri didakwa..

KUALA LUMPUR - Kekeliruan berhubung penahanan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dua minggu lalu berakhir dengan dia dikenakan pertuduhan mengajar agama Islam tanpa tauliah di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur dekat sini semalam.
Sebaik pertuduhan selesai dibacakan di hadapan Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Muhammad, Asri, 38, dengan tegas mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan dan mohon dibicarakan.
Mengikut pertuduhan, Asri didakwa mengajar agama Islam tanpa tauliah daripada JAIS di kediaman No. 2, Lorong 2C, Taman Sri Ukay, Ampang dekat sini antara pukul 8.10 malam dan 9.45 malam 1 November lalu.
Asri didakwa mengikut Seksyen 119(1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 yang membawa hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Mahkamah bagaimanapun menolak permohonan pihak pendakwaan supaya kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi selain turut menolak permohonan untuk menggantung kes itu sementara permohonan memindahkan kes didengar di mahkamah tinggi.
Sehubungan itu, Wan Mahyuddin menetapkan 5 Januari 2010 untuk perbicaraan dengan pihak pendakwaan memaklumkan, sepuluh orang saksi dijangka memberi keterangan.
Mahkamah turut membenarkan Asri dibebaskan dengan ikat jamin RM3,000 dengan dua orang penjamin. Dua rakan Asri, Mohd. Md Sadik dan Mohd. Ismail Mirasa menjadi penjamin tokoh agama itu.
-sumber: kosmo 19November 2009

#aku x paham kenapalah benda ni jadi isu...dr Asri tu mengajar agama islam...tanpa tauliah je pun..1 malaysia tahu yang dia bekas mufti,kompemlah dia tu bijak bab2 agama ni...

kang kalau dia ajar agama kristian ke,Hindu ke..lagi jadi isu..so, pada pendapat aku, buang je lah tuduhan tu and settle luar mahkamah je..come on la,kecik nye hal...

so, fikir2kan and selamat beramal...

Tuesday, November 17, 2009

new MoviE i watch.-CROWS ZERO-


-pengajaran: dont fight at school-

Monday, November 16, 2009

jawapan dari soalan yang aku pernah buat...

1. nama YDP agong kini..(2009)
-YDP agong tuanku Mizan Zainal..

2. nama YAB Perdana Menteri.(2009)
-YAB najib tun abdul razak

3. sebutkan 5 sarapan kegemaran rakyat Malaysia.
-roti canai
-nasi lemak
-mee goring
-roti telor
-jemput2..(mak aku selalu buat..senang..)


4. sebutkan semua Rukunegara malaysia yang ada.
-keprcayaan kepada tuhan
-kepcyaan kpd raja n negara
-keluhuran perlembagaan
-kedaulatan undang2
-kesopanan dan kesusilaan
(senang…aku selalu ingat)


5. di negeri mana Pulau tioman dan pulau layang-layang.
-tioman di pahang.
-layang2 di sabah.

6. di negeri mana terletak gunung ledang.
-pasti di johor

7. bilakah bendera malaysia dicipta?
-1957..cz time tu nak merdeka,so baru dicipta la rite..(silap mampus aku)

8. berapa negeri semua di Malaysia tidak termasuk wilayah persekutuan?
-14..tapi cz kuala lumpur telah menjadi wilayah persekutuan,so 13.haha

9. bilakah tarikh krisis perkauman di Malaysia?(sebelum tahun 2000)
-tahun 1969,13 mei

10. siapakah nama sebenar P ramlee? @ siapa P ramlee..hehe
-p ramlee adalah lagenda seni Malaysia..tapi aku lupe nak Tanya beliau nama sebenar dia..haha(walaupun dah pergi 2 kali ke rumah p ramlee..)

11. berapa negeri yang tiada sultan?
-6

12. siapakah nama sultan di negeri anda? jika ada..
-aku dari perak.so Sultan Azlan Shah…hidup Tuanku!

13. adakah anda selalu berdiri tegak apabila mendengar lagu Negaraku?
-kalau ada perhimpunan,ya..kalau dengar di Tv,tidak…tapi,pernah sekali berdiri tegak time merdeka,dengar lagu negaraku di Tv..

14. lagu negaraku berasal dari mana?
-dari lagu negeri Perak..tapi ada kenyataan baru yang mengatakan yang lagu dari negeri perak tu plak berasal dari sebuah wilayah di Indonesia..

15. bilakah tarikh wujudnya perlembagaan malaysia?
-hmmm…ni kena bukak balik buku sejarah ni…x tau langsung.

#jawapan tidak semestinya benar,sila dapatkan jawapan anda sendiri...

Jawapan dari soalan yang aku buat sendiri...

1. Siapakah perdana menteri ke 2 Malaysia?
-tun abdul razak

2. Bilakah Jambatan Pulau Pinang dibina?
-time british ade lagi kalau x silap…aiii aku buat soalan ni,aku x tau..

3. Bilakah singapura berpisah dengan malaysia?
-tahun 1975..(kalau salah tolong komen)

4. Adakah perdana menteri sekarang (2009) adalah anak kepada bekas perdana menteri malaysia?
-haha..senang…anak perdana menteri ke 2.

5. Di negeri manakah terletaknya Gunung Ledang?
-sure.johor.

6. Di negeri manakah yang paling banyak mempunyai tanaman padi?
-sure gak.kedah.

7. Siapakah Yasmin Ahmad?
-Pengarah filem sepet dan sebagainya..idola aku gak.

8. Adakah P Ramlee merupakan seorang pelumba kereta?
-haha..kalau secara sah, x pernah..tapi mungkin beliau pernah berlumba dengan member2 dulu mase muda2..

9. Tahun bilakah Menara Kuala LUmpur dibina?
-sebelum KLCC dibina..aku rase 1996.

10. Adakah negeri Pahang mempunyai Sultan?
-Pasti ada..

11. Negeri apakah yang paling banyak menanam tumbuhan Kelapa sawit?
-Perak.sarawak.sabah.

12. Apakah nama ibu negeri Sarawak, Kelantan dan juga Negeri Sembilan?
-kuching, kota bharu and seremban.

13. Siapakah yang terakhir menjadi YDP Agong Sebelum YDP agong kini(2009).
-heee..sultan Selangor..nama (tolong bagitau..)

14. Berapa tahunkah Melaka dijajah oleh Portugis?
-400 tahun.

15. Siapakah laksamana dan pahlawan Melaka yang terunggul dalam sejarah?
-sure Hang Tuah..

#sebarang kesalahan, tolong betulkan..

soalan yang dipaksa jawab...

1. Adakah anda rasa anda hot?
-bole tahanla…cz awek aku kate ramai budak minat kat aku..tapi, sape ntah.

2. Upload gambar kegemaran anda
-gilerke!banyak gambar aku suke, xkan nak upload semua…aii

3. Takde soalan, rasanya kena cerita pasal gambar kat atas la kot
-xde gambar,xyah cite rite?! Pe kate ko cite lak nape ko buat soalan2 ni??

4. Bila kali terakhir makan pizza?
-x ingat..cz aku jarang makan tu..

5. Lagu terakhir yg anda dengar?
-nickelback: never gonna be alone..

6. Apa yg anda baru buat selain dari menyelesaikan tag ni?
-goyang kaki..garu hidung cz gatal..

7. Selain nama anda sendiri, anda dipanggil nama apa?
-fitri, khairy, fadil, peter pan(form 6) kayu(rahsia ni..haha) and arip(bapak aku panggil dulu)

8. Tag lagi 6 orang
-1.Gadisku iaitu awek aku
-2.wani
-3.nomi
-4.gigo
-5.cem
-6.mak aku..haha


9. Siapakah orang no 1 pada anda?
-aiii…kan dah kate, awek aku lar!!!!

10. Kata sesuatu pada org no 5..
-sial ko!!haha

11. No 3 ada hubungan dgn sape?
-hubungan per? hubungan kekeluargaan ker ape? Kalau hubungan kekeluargaan, kmpem dengan mak,ayah,n adik beradik dia..
-kalau hubungan kelamin, 100% suatu hari nanti dengan laki dia…haha

12. Bagaimana dengan org no 4?
-dia ada hubugan dengan orang langkawi,iaitu keluarga dia..n orang melaka iaitu orang rumah dia..

13. Pesanan kepada org no 6
-luv u! Kang jumaat fadil balik…

# soalan ini dipaksa jawab oleh si Gadis..so, gaya menjawab ada sikit marah…
....harap maaf.

Tuesday, November 10, 2009

Do you really Malaysian 2

1. Siapakah perdana menteri ke 2 Malaysia?

2. Bilakah Jambatan Pulau Pinang dibina?

3. Bilakah singapura berpisah dengan malaysia?

4. Adakah perdana menteri sekarang (2009) adalah anak kepada bekas perdana menteri malaysia?

5. Di negeri manakah terletaknya Gunung Ledang?

6. Di negeri manakah yang paling banyak mempunyai tanaman padi?

7. Siapakah Yasmin Ahmad?

8. Adakah P Ramlee merupakan seorang pelumba kereta?

9. Tahun bilakah Menara Kuala LUmpur dibina?

10. Adakah negeri Pahang mempunyai Sultan?

11. Negeri apakah yang paling banyak menanam tumbuhan Kelapa sawit?

12. Apakah nama ibu negeri Sarawak, Kelantan dan juga Negeri Sembilan?

13. Siapakah yang terakhir menjadi YDP Agong Sebelum YDP agong kini(2009).

14. Berapa tahunkah Melaka dijajah oleh Portugis?

15. Siapakah laksamana dan pahlawan Melaka yang terunggul dalam sejarah?

Beautiful Concept Car Design 2


Beautiful Concept Car Design
















CARA MENGHADAPI PEPERIKSAAN-

1. Semak jadual

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akhir diduduki terlebih dulu. Ini kerana apabila tiba hari peperiksaan, calon akan belajar subjek yang akan diuji pada hari pertama peperiksaan.

Jika melakukan demikian, bermakna anda telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.


2. Kunci peperiksaan

Apakah kunci kepada peperiksaan? Peperiksaan menuntut calon membuat banyak latihan dan ulang kaji bagi mengingati pelajaran lalu, selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan.

Oleh itu, anda jangan jemu untuk terus membuat ulang kaji, terutama menggunakan kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan seiras. Langkah itu akan membiasakan anda dengan soalan standard, di samping membolehkan ingatan anda kekal dan berpanjangan.


3. Tentukan keutamaan

Belajar pada saat-saat akhir juga perlu mengutamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih belum atau kurang dikuasai. dalam hal ini, jangan sekali-kali belajar subjek yang anda sukai saja, sebaliknya merangkumi semua.

Ini kerana setiap peperiksaan akan membabitkan semua subjek dipelajari di sekolah, bukannya berdasarkan minat seseorang calon.


4. Banyak mengingat dan membuat kaitan

Mengingat adalah satu perkara penting yang mesti dilakukan calon dalam menghadapi peperiksaan. Pelbagai cara boleh anda digunakan untuk mengingat, antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran.

Apa-apa pun cara digunakan, terpulang kepada anda, asalkan ia dapat membantu mengingat dan membuat kaitan apabila diperlukan.


5. Merancang persiapan peperiksaan

Ada tiga perkara yang mesti diamalkan calon bagi menentukan kejayaan cemerlang dalam peperiksaan.

a. Pertama, sebelum peperiksaan khususnya dalam tempoh beberapa minggu ini, kuat dan tingkatkan usaha serta semangat dengan belajar secara berterusan.

Selain di sekolah dan rumah, anda seharusnya mengambil peluang memanfaatkan masa yang ada, tidak kira di mana saja berada dengan membaca nota ringkas yang disediakan sebelum ini. Ini akan membantu anda mengingati semula apa yang telah dipelajari.

Dalam pada itu, kesihatan diri jangan diabaikan. Walaupun bersemangat untuk menduduki peperiksaan, janganlah keterlaluan hingga lupa makan dan minum. Ini kerana keadaan itu boleh menyebabkan anda jatuh sakit.

Tidur hendaklah mencukupi supaya anda sentiasa selesa dan dapat memberi tumpuan terhadap pelajaran sama ada ketika di sekolah mahupun sewaktu belajar sendiri di rumah. Kesihatan tubuh badan yang baik amat perlu, apatah lagi akan menduduki peperiksaan.

Buat seketika, lupakan dulu perkara-perkara lain yang anda minat, sebaliknya manfaat masa yang ada dengan mengulang kaji pelajaran. Ini kerana semua perkara itu boleh dilakukan kemudian berbanding peperiksaan yang kata orang sekali seumur hidup. Jangan lepaskan peluang keemasan itu.

Begitu juga dengan pengambilan makanan, seharusnya ia seimbang. Dalam masa beberapa hari ini juga, anda seharusnya makan makanan yang berzat dan boleh membantu mengembang dan mencergaskan minda anda.

Setelah segala persiapan diri sudah dilakukan, anda perlu pastikan keperluan peperiksaan yang lain tidak dilupakan, antaranya peralatan menulis khususnya pensel 2B, pemadam dan penajam pensel, jika tidak sediakan beberapa batang pensel. Pastikan peralatan ini disediakan lebih awal dan tidak lupa dibawa pada hari peperiksaan.

Sebaiknya tidurlah lebih awal pada malam hari peperiksaan. Langkah itu perlu supaya anda berasa segar dan dapat menghadapi kertas peperiksaan dengan tenang tanpa sebarang masalah.

b. Kedua, pada hari peperiksaan. Bangun dan pergi ke sekolah atau dewan peperiksaan lebih awal, bagaimanapun pastikan anda bersarapan terlebih dulu. Jika anda bangun lewat, bukan saja tidak sempat bersarapan, malah akan tergesa-gesa ke sekolah.

Ingat, perbuatan tergesa-gesa menjanjikan pelbagai masalah, antaranya membuatkan anda panik lalu tidak dapat menumpukan terhadap peperiksaan.

Sebelum itu, jangan lupa bersalaman dengan ibu bapa dan minta mereka mendoakan kita dapat menjawab soalan dengan jayanya.

Ketika berada dalam dewan peperiksaan, anda hendaklah dalam keadaan tenang dan anggaplah peperiksaan itu sebagai perkara biasa. Untuk menenangkan diri jika menggelabah, anda tariklah nafas panjang-panjang. Langkah itu membantu jantung anda mendapat bekalan oksigen yang mencukupi, sekali gus menghilangkan rasa gugup dan bimbang.

Apabila menjawab soalan, sekali lagi anda perlu tenang. Setelah diberi kebenaran oleh pengawas peperiksaan, jawablah soalan yang anda fikir mudah dulu. Jangan guna masa terlalu banyak untuk menjawab soalan sukar itu, sebaliknya terus selesaikan soalan lebih mudah. Soalan susah yang ditinggalkan sementara itu jangan diabaikan, tetapi dibuat kemudian.

Jika menjawab soalan objektif, ketelitian amat perlu. Menentukan pilihan jawapan yang tepat amat penting. Pastikan jawapan yang kita pilih dalam kertas soalan sama dengan huruf pada kertas jawapan. Seandainya tersalah tanda, padamkan betul-betul sehingga hilang tanda hitam pensel

Walaupun sudah yakin jawapan yang diberi, baik bagi soalan objektif mahupun subjektif, semakan sebelum kertas jawapan diserah kepada pengawas peperiksaan adalah perlu dalam memastikan semuanya betul dan sudah dijawab. Oleh itu, peruntukkan sedikit masa untuk tujuan semakan terakhir.

Pembahagian masa yang betul amat perlu ketika menjawab soalan. Gunakan masa yang diperuntukkan dengan berkesan. Jangan sekali-kali alpa atau khayal sewaktu menjawab kerana langkah itu akan merugikan anda.

c. Ketiga, selepas peperiksaan. Setelah menduduki sesuatu kertas peperiksaan, anda tidak digalakkan berbincang dulu dengan rakan atau sesiapa mengenainya. Ini perlu bagi mengelakkan perasaan kecewa jika didapati jawapan anda terpesong atau salah.

Jika ini berlaku, anda mungkin hilang semangat atau fikiran terganggu ketika menjawab kertas soalan berikutnya. Sebaiknya, bincang kertas soalan itu setelah peperiksaan berakhir.

Langkah terbaik, beri tumpuan penuh untuk menjawab soalan, bukannya menyemak jawapan.


6. Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan

Menjelang peperiksaan, pelbagai dugaan mungkin dihadapi. Oleh itu, anda seharusnya sentiasa bersedia menghadapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Selepas menunaikan solat lima waktu, berdoalah supaya Allah SWT tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan.


7. Berdoa dan bertawakal

Sering kali kita was-was ataupun tidak yakin dengan apa yang dilakukan. Dalam hal peperiksaan, anda tidak seharusnya kurang yakin dengan kemampuan diri jika sudah membuat persiapan rapi sejak awal lagi. Sepatutnya kita berdoa dan tawakal kepada Allah SWT kerana usaha itu adalah senjata terakhir bukan saja untuk membina keyakinan diri, malah mencapai kejayaan.

Itulah di antara tip-tip yang boleh digunakan oleh pelajar sebagai panduan persedian dan meghadapi peperiksaan tidak lama lagi. Di harap dengan panduan tip-tip di atas, pelajar-pelajar akan berkeyakinan dan membuat persiapan yang cukup untuk menghadapi ujian itu nanti.

Jadi, bagaimana persediaan anda sekarang ?
Adakah anda sudah benar-benar bersedia ??

daripada: Perpustakaan Desa Bandar Baru Teluk Kumbar

Ramalan Kiamat 2012

RAMALAN tarikh kiamat bukan perkara baru. Sudah acap kali penduduk dunia dimomokkan dengan ramalan hari kiamat berlaku pada tarikh tertentu, namun ternyata nafas dunia belum terhenti. Seorang petani di New England pernah meramalkan kiamat berlaku pada 23 April 1843 sehingga memiliki pengikut yang digelar The Millerites. Tarikh 1 Januari 2000 juga tidak terkecuali antara yang pernah diramalkan.

Terdahulu, riuh pada tahun 1806 apabila seorang penternak di Leeds, Britain mendakwa seekor ayam betinanya mengeluarkan telur bertulis 'Christ is coming' dan masyarakat dunia menjangkakan itu petanda kiamat hampir tiba. Pengasas gereja Mormon pernah menggemparkan dunia apabila memberitahu kiamat bakal berlaku sebelum tahun 1891.

Tahun ini, ramalan kedengaran lagi. Kali ini berdasarkan teori 'pengakhiran kalendar' kaum Mayan, Mexico, kiamat akan berlaku pada 21 Disember 2012. Filem berkisar mengenainya '2012' bakal ditayangkan di pawagam esok. Sama ada ramalan itu benar atau tidak, kita hanya akan mengetahuinya tiga tahun lagi.


RUPA salah satu asteroid yang terapung di angkasa.

Bagaimanapun, keadaan kali ini agak berbeza kerana manusia sedang digomol ketakutan ekoran alam bagaikan menunjukkan tanda-tanda enggan lagi bersahabat dengan manusia. Siri bencana alam luar biasa dan perubahan cuaca yang agak ekstrem menggamit resah.

Bagi mereka yang beriman dengan hari kiamat, hari itu pasti akan tiba. Meski kita tidak tahu bagaimana dan bila ia sebenarnya akan berlaku, namun hari kiamat paling rapat dikaitkan dengan peristiwa kehancuran dunia. Di sini, kita membicarakan tentang kehancuran dunia dan apakah yang memungkinkan ia berlaku.

Saintis mula menjangkakan dunia ini bakal hancur menerusi teori big bang yang diperkukuhkan oleh Edwin Hubble pada tahun 1929. Teori itu mengatakan alam semesta ini terbentuk daripada satu letupan dan ia sedikit sebanyak menggambarkan begitulah juga pengakhirannya atau big crunch. Jika benar teori itu, saintis menjangkakan alam semesta yang kini berusia 13.7 bilion tahun akan 'mati' pada 20 bilion tahun dari sekarang.

Namun begitu, ia bukanlah satu-satunya cara kemusnahan dunia khususnya bumi. Planet yang didiami manusia itu terlalu kerdil untuk dibandingkan dengan seluruh alam semesta. Bumi ibarat setitik pada satu galaksi dan terdapat berbilion-bilion galaksi di alam semesta.

Menurut Pegawai Sains di Agensi Angkasa Negara, Mohd. Zamri Shah Mastor yang ditemui di Putrajaya baru-baru ini, kehancuran dunia atau bumi boleh berlaku menerusi beberapa cara.

"Pertama adalah menerusi hentaman objek-objek yang terapung di angkasa lepas seperti komet atau asteroid. Terdapat bukti bahawa objek-objek ini boleh memusnahkan," katanya sambil menunjukkan sekeping gambar terbaru permukaan bulan yang pernah dirakamkan oleh misi angkasa Jepun, Selena.

"Kawah-kawah yang terbentuk pada bulan planet bumi adalah hasil hentaman daripada objek-objek ini. Bulan dan bumi kita terletak berhampiran. Bumi kita terselamat kerana memiliki atmosfera. Setiap kali komet dan asteroid cuba menerjah astmosfera bumi, ia akan musnah terlebih dahulu. Bayangkan apa akan terjadi jika manusia berterusan memusnahkan atmosfera dan lapisan ozon bumi?" soal Zamri yang berpengalaman selama 15 tahun dalam bidang sains angkasa.

"Saintis turut mengaitkan kepupusan dinosaur di muka bumi satu ketika dahulu dengan peristiwa hentaman komet. Peristiwa Tunguska yang menyebabkan kewujudan kawah seluas 2,150 kilometer persegi di Siberia pada tahun 1908 dipercayai disebabkan hentaman objek dari angkasa lepas," katanya.

Menurut Zamri, berdasarkan laporan Agensi Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Amerika Syarikat (NASA) di laman web http://neo.jpl.nasa.gov, boleh dikatakan hampir setiap hari ada sahaja asteroid yang bergerak menghampiri bumi dan berpotensi melanggarnya. Namun ia tidak berlaku kerana atmosfera kita masih menjadi perisainya. Terdapat 1,077 asteroid yang dikenal pasti berpotensi menghentam Bumi. Namun, lazimnya kata Zamri, saintis hanya menyedari kehadiran sesuatu asteroid apabila ia telah melepasi bumi.

"Antara asteroid yang paling hangat diperkatakan kini adalah asteroid Apophis. Ahli astronomi pada mulanya menjangka ia akan melanggar bumi pada tahun 2029 sebelum diubah kepada 2036.

"Asteroid ini dikatakan akan berada kira-kira 30,000 kilometer (dianggap hampir) dari bumi dan boleh mencetuskan bencana yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Bagaimanapun, berdasarkan saiznya, ia dijangka tidak akan memusnahkan bumi sepenuhnya," kata Zamri.

Perlanggaran galaksi

Selain daripada hentaman komet atau asteroid kata Zamri, bumi juga boleh musnah apabila berlakunya perlanggaran antara galaksi. Kejadian pertembungan antara galaksi memang pernah berlaku.


ZAMRI menunjukkan satu gambar permukaan bulan terbaru yang teruk dihentam objek terapung di angkasa seperti asteroid dan komet.

--------------------------------------------------------------------------------


"Jika ia berlaku, seluruh isi galaksi berkenaan akan berlanggar dan tunggang terbalik. Lebih teruk daripada tsunami pun boleh berlaku," katanya.

Bagaimanapun Zamri berkata, kalangan saintis juga percaya ada kemungkinan alam semesta ini tidak akan berakhir, sebaliknya terus berkembang pesat. Bahkan, ada yang mendakwa bahawa bukti-bukti lebih terarah kepadanya.

Sementara itu, menurut bekas Ketua Jabatan Geologi, Universiti Malaya, Prof. Madya Datuk Mohamad Ali Hassan, bencana yang dahsyat dan besar boleh berlaku apabila plat-plat bumi bergerak semakin pantas dan mengakibatkan pertembungan sesamanya.

"Plat-plat itu kini bergerak lebih pantas dan bertembung dengan kerap berbanding sifat tabiinya sebelum ini. Sebab itulah kini semakin kerap berlaku gegaran gempa bumi dan kita biasa mendengar tentang tsunami. Malaysia yang tidak terletak di Lingkaran Api Pasifik pun sudah boleh merasai gegarannya. Apa akan terjadi sekiranya plat-plat itu bergerak semakin pantas?" soalnya sambil memberitahu bumi kini berusia 4.5 bilion tahun.

Fenomena alam berangkai

Mohamad Ali menerangkan, plat bumi bergerak semakin pantas ekoran tindakan manusia sendiri seperti pemusnahan hutan, penggondolan bukit, ujian nuklear dan penggerudian dasar laut.

"Suhu bumi yang semakin panas boleh mencairkan bongkah ais di kawasan kutub. Jika ais di Kutub Utara dan Kutub Selatan mencair, ia boleh menyebabkan banjir besar pada dunia," katanya ketika dihubungi.

Mohamad Ali tidak menolak kemungkinan berlakunya kemusnahan alam besar-besaran kerana teori kepupusan haiwan dan tumbuhan purba bagai menunjukkan jawapannya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan berlakunya fenomena alam berangkai yang dinamakan chain reaction sekali gus mencetuskan bencana yang amat dahsyat.

"Gempa bumi boleh menolak air laut ke atas permukaan bumi. Apabila ia berlaku, bumi berusaha untuk menyesuaikan diri dengan keadaan itu lalu menghasilkan 'tindakan-tindakan' melampau. Kejadian hujan batu dan salji turun di benua Afrika adalah antara tanda-tanda yang menunjukkan penyesuaian itu," ujarnya.

Dalam pada itu, NASA baru-baru ini menafikan kewujudan planet Nibiru atau planet X yang dikatakan muncul berhampiran bumi dan bakal melanggarnya pada tahun 2012 berdasarkan teori kaum Mayan.

"Planet ini tidak wujud," kata saintis NASA, Dr. David Morrison yang mendakwa menerima beribu-ribu e-mel berunsur kebimbangan berhubung kiamat yang dikatakan akan berlaku pada 2012.

Terma Kosmofobia

Morrison berpendapat, minat manusia yang semakin berkembang terhadap angkasa lepas telah membawa kepada satu terma iaitu 'kosmofobia'.

"Semakin manusia mengenali angkasa lepas, manusia semakin takut kepada ancaman cakerawala seperti ribut solar, lubang hitam dan Milky Way.

"Ramalan kiamat mungkin boleh meninggalkan kesan yang paling buruk iaitu membuatkan manusia takut terhadap unsur-unsur kosmos iaitu bidang astronomi dan alam semesta," ujarnya.

sumber: KOSMO 11 november 2009

Monday, November 9, 2009

do you really Malaysian?answer this..

1. nama YDP agong kini..(2009)

2. nama YAB Perdana Menteri.(2009)

3. sebutkan 5 sarapan kegemaran rakyat Malaysia.

4. sebutkan semua Rukunegara malaysia yang ada.

5. di negeri mana Pulau tioman dan pulau layang-layang.

6. di negeri mana terletak gunung ledang.

7. bilakah bendera malaysia dicipta?

8. berapa negeri semua di Malaysia tidak termasuk wilayah persekutuan?

9. bilakah tarikh krisis perkauman di Malaysia?(sebelum tahun 2000)

10. siapakah nama sebenar P ramlee? @ siapa P ramlee..hehe

11. berapa negeri yang tiada sultan?

12. siapakah nama sultan di negeri anda? jika ada..

13. adakah anda selalu berdiri tegak apabila mendengar lagu Negaraku?

14. lagu negaraku berasal dari mana?

15. bilakah tarikh wujudnya perlembagaan malaysia?

# this just a game..if u answer 10 correct, you really Malaysian...

Nama-Nama Pulau di Malaysia

Pulau Sebatik, Sabah (shared with East Kalimantan, Indonesia)
Pulau Banggi, Sabah
Pulau Betruit, Sarawak
Pulau Langkawi, Kedah
Penang Island, Penang
Pulau Aman, Penang
Pulau Aur, Johor
Pulau Balambangan, Sabah
Pulau Berhala, Sabah
Pulau Besar (Malacca), Malacca
Pulau Besar (Johor), Mersing, Johor
Pulau Betong, Penang
Pulau Bidong, Terengganu
Pulau Bodgaya, Sabah
Pulau Boheydulang, Sabah
Pulau Bum Bum, Sabah
Pulau Carey, Selangor
Pulau Dayang, Johor
Pulau Duyung, Terengganu
Pulau Gedung, Penang
Pulau Gaya, Sabah
Pulau Indah, Selangor
Pulau Jambongan, Sabah
Pulau Jerejak, Penang
Pulau Kapalai, Sabah
Pulau Kapas, Terengganu
Pulau Jarak, Perak
Pulau Kendi, Penang
Pulau Ketam, Selangor
Pulau Klang, Selangor
Pulau Kukup, Johor
Pulau Kuraman, Labuan
Pulau Labuan, Sabah
Pulau Lang Tengah, Terengganu
Pulau Lankayan, Sabah
Pulau Layang Layang, Sabah
Pulau Libaran, Sabah
Pulau Ligitan, Sabah
Pulau Lumut, Selangor
Pulau Mabul, Sabah
Pulau Malawali, Sabah
Pulau Mamutik, Sabah
Pulau Manukan, Sabah
Pulau Mantanani, Sabah
Pulau Mataking, Sabah
Pulau Melaka, Malacca
Pulau Pangkor, Perak
Pulau Payar, Kedah
Pulau Pemanggil, Johor
Pulau Perak, Kedah
Pulau Perhentian, Terengganu
Pulau Rawa, Johor
Pulau Redang, Terengganu
Pulau Rimau, Penang
Pulau Sapi, Sabah
Pulau Selingan, Sabah
Pulau Sepanggar, Sabah
Pulau Sibu, Johor
Pulau Sibu Besar
Pulau Sibu Tengah
Pulau Sibu Kukus
Pulau Sibu Hujung
Pulau Sipadan, Sabah
Pulau Sulug, Sabah
Pulau Tabawan, Sabah
Pulau Tengah, Johor
Pulau Tenggol, Terengganu
Pulau Tiga, Sabah
Pulau Tigabu, Sabah
Pulau Tikus, Penang
Pulau Timbun Mata
Pulau Tinggi, Johor
Pulau Tioman, Pahang
Pulau Tukun Perak, Kedah
Pulau Tukun Tengah, Penang
Pulau Rusa, Kelantan
Pulau Wan Man, Terengganu
Tunku Abdul Rahman National Park, Sabah
Tun Sakaran Marine Park, Sabah
Sugud Islands Marine Conservation Area, Sabah
Turtle Islands National Park, Sabah

# ini antara pulau-pulau yang ada di Malaysia daripada banyak lagi...

tips HOW TO BE ROMANTIC


1.Write a poem.
2.Cook a romantic dinner.
3.Give a full-body massage.
4.Pack a sunset picnic.
5.Pick wildflowers on the way home.
6.Burn a CD with love songs.
7.Give dark chocolates.
8.Read poetry together.
9.Prepare strawberries with fondue chocolate.
10.Snuggle together on a rainy day.
11.Leave little love notes everywhere.
12.Send a love email every day.
13.Take a moonlit walk on the beach.
14.Snuggle together while watching romantic movies (Casablanca, Audrey Hepburn are my favs).
15.Get good wine, watch shooting stars.
16.Take a bath together (use bubbles!).
17.Bring home good coffee or a decadent sweet.
18.Take a walk down memory lane — visit some of the special places from your early days of dating.
19.Make warm chocolate cake for dessert.
20.Make a scrapbook with photos, mementos, and little notes from you lives together.
21.Kiss in the rain.
22.Ride a ferris wheel.
23.Sneak away from a party and make out.
24.Bring home great take-out, and light some candles.
25.Fix something or fix up the house just to make your partner happy.
26.Slow dance to romantic music.
27.Take a nap together.
28.Kiss slowly, touching his or her back and neck and nape — slowly.
29.Make a list of everything you love about him or her.
30.Write a love letter.
31.Clip or email things that make you think of him or her, every day.
32.Go to a movie, ignore the movie, and make out like teen-agers.
33.Groom yourself, and try to look good for your partner.
34.Take some quiet time and talk about your day.
35.Write little notes, one for each way he or she drives you crazy.
36.Feed each other grapes.
37.Recreate your partner’s favorite romantic movie scene.
38.Pretend you’re going on a first date — show up at the door with flowers, all dressed up, with your car washed and cleaned, looking spiffy. Recreate the first time.
39.Create a little box with a bunch of your partner’s favorite things inside.
40.Paint each other with flavored body paint. Be creative!
41.Try some sexy role-playing. Get dressed up, be daring, have fun.
42.Give a little token to your partner to wear, and say it’s to remind him or her all day that you love them.
43.Sing a favorite song to him or her. Only do this if you can sing fairly well.
44.Have dinner on the roof, with some candles. This doesn’t work if your roof slopes sharply.
45.Hold hands, and walk somewhere with lots of pretty lights.
46.Say I love you. In a different way, every day.
47.Blindfold your partner. Use a feather. Slowly.
48.Declare your love, very publicly.
49Fruit or berries and freshly made whipped cream.
50.Play Sade. Do what comes naturally. Slowly.

# aku bertaruh yang tiada orang yang buat semua benda di atas...-fit rafael

kan bagus semua perempuan nak macam ni..hehe


LOS ANGELES - Ibu bayi kembar lapan di Amerika Syarikat (AS), Nadya Suleman ketagih untuk memiliki lebih ramai anak walaupun terpaksa mengupah beberapa pengasuh bagi menjaga lapan anaknya, lapor sebuah akhbar semalam.

"Sesetengah orang ketagihan dadah. Saya pula ketagih memiliki anak," kata wanita berusia 34 tahun itu yang mengimpikan sebuah keluarga besar setelah menjadi anak tunggal kepada pasangan suami isteri, Ed dan Angela Suleman.

Setiap kali tiba waktu makan, suasana kediamannya di sini bingit dengan tangisan bayi manakala empat orang pengasuh bergegas membantu memberi susu kepada kelapan-lapan bayinya kerana Nadya tidak mampu melakukan tugas tersebut berseorangan.

"Setakat ini mereka sihat dan tidak menghadapi sebarang masalah kesihatan," katanya.

Nadya mencuri perhatian masyarakat dan media AS apabila menjadi ibu bayi kembar lapan kedua di dunia pada Januari lalu selepas 11 tahun kelahiran kembar lapan Chukwu di Houston, Texas.

Namun, perasaan kagum orang ramai bertukar benci apabila media mendedahkan bahawa Nadya menganggur serta memiliki enam orang anak berusia bawah 8 tahun namun dia secara sengaja melahirkan kembar lapan itu menerusi rawatan persemanian luar rahim (IVF).

Wanita itu yang masih bujang, menyara 14 orang anaknya menerusi bantuan kebajikan kerajaan California yang berjumlah AS$4,153 (RM14,133) sebulan selain tajaan pihak swasta.

-sumbangan kosmo 9 november 2009

Thursday, November 5, 2009

AKU BARU TONTON


MOVIE TERBARU YANG AKU TONTON: TEARS OF THE SUN

LAKONAN : BRUCE WILLIS AND THE GANG
TARIKH : 6 NOVEMBER 2009
MASA : 4.30 PAGI - 6.30 PAGI
HAGA TIKET: FREE
MAKANAN : KEREPEK UBI TAK PEDAS
SAIZ SKRIN: BOLEHLA...NAK TENGOK SORANG2..
SOUND : HEADPHONE
KEPUASAN : SANGAT-SANGAT PUAS...
PENGAJARAN: -JANGAN BUNUH BAYI,BUDAK KECIK, PEREMPUAN MENGANDUNG DAN ORANG TUA!
-TOLONG ORANG, JANGAN PENTINGKAN DIRI!
-THE ONLY THING NECESSARY FOR THE TRIUMPH OF EVIL IS FOR GOOD MEN TO DO
NOTHING. -EDMUND BURKE ( PETIKAN DARI MOVIE TERSEBUT)

JANGAN TAKSUB SEJADAH BERDIRI!

KANGAR - Jika masih terdapat orang ramai yang taksub dengan kejadian mistik di sebalik sejadah berdiri, mungkin ini boleh menyedarkan minda mereka.

Ini kerana, Jabatan Agama Islam Perlis (JAIPs) semalam menunjukkan demonstrasi membentuk sejadah berdiri bagi meyakinkan orang ramai kejadian yang didakwa aneh itu boleh dilakukan oleh manusia sendiri.

Demonstrasi tersebut dilakukan sendiri oleh Pengarah JAIPs, Abdul Malik Hussin dan disertai bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr. Shahidan Kassim di hadapan lebih 50 orang di pejabat jabatan agama berkenaan di sini semalam.

Pelbagai bentuk dapat dilakukan oleh dua penguji berkenaan dengan menggunakan empat sejadah yang cuma mengambil masa tidak sampai 10 saat untuk mendirikan sehelai sejadah tersebut.

Kosmo! sebelum ini melaporkan kejadian sejadah berdiri seolah-olah mengerjakan solat berjemaah di surau Taman Kastam 3, dekat Padang Besar, Perlis yang menarik perhatian orang ramai termasuk warga Thailand di sempadan.

Menurut Abdul Malik, sebab utama sejadah berkenaan mudah dibentuk demikian rupa disebabkan kainnya jenis baru, tebal dan keras.

"Ini perkara yang mudah terlepas pandang apabila berlaku kejadian sejadah berdiri di tempat mereka sehingga menyebabkan timbul pelbagai andaian mistik.

'Sehubungan itu, saya meminta orang ramai menghentikan kepercayaan mistik kejadian sejadah berdiri itu kerana hasil eksperimen ini jelas membuktikan ia mudah dilakukan orang ramai,' katanya kepada pemberita di sini semalam.

SUMBANGAN: BERITA KOSMO 6 NOVEMBER 2009

Pendapat tentang lelaki buncit lepas kahwin-

Ada pendapat-pendapat yang kata...


*senang hati....sebab dah ader org yg kita sayang selalu depan mata... permakanan yang terjaga.. dah ada isteri...tau makan jer.... kurang nya melakukan aktiviti2 seperti riadah or bersenam.... sebab bila dah makan kenyang... pas tu rehat depan tv... baca paper... tetido...or sebab mereka nie banyak cacing kot... terlupa makan ubat cacing sebab tu lah jadi macam tu.... he he he

*Aku rase sebab mase bujang, depa mane ade buat hubungan kelamin. Lepas kahwin, selalu buat. Kadar testosteron menurun, air mani keluar. Kadar metabolisme menurun. Sebab tu perut boroi. Kalau kate pasal makan, before bujang makan banyak pun, x gak gemuk..hehe..

*Atau isteri yang suka try resipi baru
Suami akan jadi bahan ujikaji hehehe... mungkin jugak tuh kan ?

*Ini kebiasaan hidop la... Pompuan pon sama gak kot..Maybe pompuan stop shaving kot once married... Aku xtau ah coz x kawen g... Tapi abg aku yg dah kawin cakap buncit, coz hidop terlampau teratur and rilek sgt sampai lupa nak pk psl bende2 mcm xcercise and eat right..

*mane tak buncit, makan-minum sume terjaga bile dah kawen, nak gi bersenam pon agak malas..
sbb bini dah ade kat umah..bersenam ngan bini la.

*pompuan pun sama..lps kawin badan naik..
maybe sbb hati senang..makan berjaga..bersukan pun dah malas... aku belum kawin... tapi, aku akan pastikan laki aku nanti tak buncit... errr... tp skrg bleh la cakap... kalau dah takdir dia buncit esok, aku redha je lahhhh..


*siapa kata? ramai juga yang nak buncit lepas kawin, tapi tak buncit-buncit juga.
paktor usia, sbenarnye perut/badan diorang membesar tak semestinya lepas kahwin.
mende ni aku dok perati, orang yg berusia 22+ makin lama makin gemuk, sbab metabolisme dia makin kurang. tapi bila da kawin tu gemuk dia makin menjadi jadi mungkin faktor pompan pon ikut sama.


*kalo dulu lengan kurus je naik umur 22 tros besar je lengan, menggelebeh plak tu
lagi satu faktor duit, dlu tak bergaji hanya mampu je nengok makanan bes2. tapi bila da bergaji ha main sambar je makanan mahal.lagi2 yg tengah single mahu keje melantak je.
tapi gemuk yg single ni tak sama ngan gemuk yg couple. yg couple ni lagi besor. he he he
takde kene mengene yg kurus banyak tekanan ke ape

*bila lepas kahwin
perempuan bunting sembilan bulan lelaki bunting seumur hidup
tu namanya pengorbanan seorang lelaki...

*katenye coz sexual activities...
bile ade sexual intercourse, orgasm..bla..bla...kelenjar pitutuari (betul ke ejaan nie...? ) kat otak akan merembes hormon yg encourage cell growth.....x tau la btul ke x....

*Dah kawin tak yah ar susah2 nk control...menda yg nk da dpt kn... lgpn kegiatan riadah selama ni da ditukarkan untuk senaman lain lak...

*Tapi ada gak ar case cm cousin aku ni...dia ckp dia suka kalo husband dia gemuk sbb sedap peluk...so pas da kawin dia sumbat laki dia mkn byk2...dulu2 suh maintain kurus masa nk bersanding aje, teringat brader kat opis aku.aku tanye la kat die nape perot boroi pas kawen die bleh cakap"isteri aku tiup dari bawah, kembong la perot aku!"

*wakakakakaka...lawak bro! lawak!! tergelak aku sensorang!!

Pendapat korang pulak macamana ?

THANX to: www.mytownkajang.com

Tuesday, November 3, 2009

bahaya minum ais dan mandi malam!khusus pada si dia...

Mari kita kupas satu demi satu dan mulakan dengan kesan minum air batu ke atas paru-paru. Mari kita buat eksperimen pertama. Ambil sebiji gelas, masukkan beberapa ketul ais dan tambahkan sedikit air. Biarkan di atas meja untuk tempuh beberapa minit. Perhatikan apa yang terjadi di permukaan luar gelas ini.
Dari eksperimen ini, kita akan perhatikan titisan air di permukaan luar gelas ini. Kesimpulan dari eksperimen mudah ini ialah, suhu sejuk dari bahagian dalam gelas boleh menyebabkan proses kondensasi wap air di udara berlaku di mana wap air ini akan bertukar bentuk dari wap kepada air.
Dalam anatomi manusia, saluran esofagus adalah saluran yang membawa makanan dan minuman dari mulut ke perut. Di sekeliling saluran esofagus ini terdapat binaan paru-paru. Unit terkecil bagi paru-paru ialah alveolus. Alveolus adalah binaan mirip sebiji belon. Udara di dalam alveolus ini sangat lembab (high humidity).
Apabila seseorang minum air batu seperti jus apel atau jus oren, saluran esofagus menjadi sejuk dan alveolus yang terletak berhampiran esofagus ini juga menjadi sejuk. Keadaan ini akan menyebabkan proses kondensasi wap air berlaku di dalam banyak alveolus menjadi cecair air. Air ini akan terkumpul di dalam alveolus. Apabila proses minum air batu ini berterusan untuk sekian tahun, proses ini juga akan berterusan dan akibatnya ialah semakin banyak air terkumpul di alveolus dan air ini akan mula melimpah ke kawasan alveolus lain.
Air yang terkumpul di alveolus (paru-paru) ini akan mengakibatkan alveolus tidak dapat menjalankan fungsinya iaitu menjalankan pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida. Lebih banyak air terkumpul akan mengurangkan bahagian paru-paru untuk menjalankan fungsi asas paru-paru iaitu pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida. Itulah sebabnya orang yang gemar dan kerap minum air batu akan cepat mengah bila berbuat aktiviti lasak kerana pertukaran udara di paru-paru tidak mencukupi.
Daripada situasi ini, badan bertindak balas menghasilkan satu tindak balas iaitu tapak tangan lembap dan basah. Kajian saintifik ini telah dimantapkan dengan mencari data ujian kes sebenar ke atas sampel-sampel orang yang memang suka minum air batu. Beratus sampel dikaji dan salah seorang pelajar saya akhirnya memilih tajuk yang berkaitan bagi Projek Tahun Akhir beliau. Saya banyak membantu beliau dan pelajar ini juga sebenarnya banyak membantu saya.
Salah satu sampel yang menarik dalam kajian saya ini ialah satu hamba Allah saya namakan Mr Y. Mr Y berusia 48 tahun. Seorang ketua jabatan yang tabiaatnya ialah gemar air batu. Biliknya sentiasa berhawa dingin namun yang peliknya ialah tingkap bilik Mr Y sentiasa terbuka agar biliknya tidak sejuk (panas). Mr Y juga gemar berbaju dua lapis atau memakai blazer walaupun cuaca agak panas bagi saya.
Namun yang paling menggelikan hati saya ialah beliau tidak boleh tidur bersama isteri, alasannya ialah bila tidur dengan isteri, si isteri hendak buka kipas syiling tetapi Mr Y tidak membenarkan kerana sejuk. Bagi mengelakkan pergaduhan, isteri tidur dengan anak-anak dengan membuka kipas sementara Mr Y tidur bersendirian tanpa buka kipas. Bagi makluman pembaca sekelian, Mr Y sudah kena simptom kalah sejuk iaitu antara pelbagai kesan dari masalah paru-parunya.
Berikut pula adalah penjelasan bagi kes mandi malam.
Pada tahun 1983, saya mula gemar bermain badminton dan budaya ini berterusan sehingga tahun 1998. Selalunya saya main pada waktu malam dan sekembalinya saya akan mandi sebelum tidur. Selalunya saya bermain badminton 2 kali seminggu atau lebih. Saya perhatikan bahawa tapak tangan saya semakin basah semenjak saya bermain badminton.
Pada penghujung 1980an arwah guru saya mula mengajarkan ilmu bahawa elakkan mandi malam bagi mengelakkan penyakit paru-paru berair. Saya macam percaya dengan tidak kata-kata guru saya ini kerana maklumlah saya lulusan universiti sedangkan guru saya tidak masuk universiti. Saya tidak menolak atau menerima saranan beliau namun saya menjalankan proses sains iaitu membuat proses pemerhatian untuk mendapatkan keputusan.
Bila ada kesempatan ke hospital sewaktu menziarahi rakan atau saudara, saya meluangkan masa berjumpa dengan pesakit yang kena penyakit paru-paru berair. Saya perhatikan pesakit ini ditebuk lubang pada dadanya untuk memasukkan saluran getah kira-kira diameter 5mm. Salur getah ini disambungkan dihujungnya kepada satu beg plastik transparens. Di dalam beg plastik transparens ini terkandung cecair pekat mirip air jus tembikai. Saya mula bertanya kepada pesakit ini tentang penyakitnya serta sejarah hidupnya. Pesakit ini memberitahu saya bahawa beliau kena penyakit paru-paru berair.
Setelah berbagai soalan saya ajukan, akhirnya saya dapat satu soalan cepu mas iaitu ada main badminton ke?? Pesakit ini memberitahu saya bahawa ia bermain badminton semenjak belasan tahun hingga usia sekarang iaitu lebih 50 tahun. Ia bermain waktu malam dan selepas bermain beliau akan mandi. Dari proses sains secara membuat pemerhatian ini saya sudah boleh membuat kesimpulan iaitu mandi malam boleh menyebabkan paru-paru berair.
Dari satu pemerhatian ini, kajian saya masih belum mantap kerana terdapat pelbagai variable lain yang saya lupa masukkan dalam kajian ini. Dengan itu, saya meneruskan kajian ini kepada ramai orang lain dan hasilnya menakjubkan. Sememangnya korelasi mandi malam dengan masalah paru-paru adalah tersangat kuat. Dengan ini kesimpulan asal saya adalah tepat dan benar iaitu mandi malam menyebabkan masalah paru-paru seperti paru-paru berair. Pada kira-kira 3 bulan lepas, seorang rakan sekerja saya yang bakal pencen pada Februari ini telah dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) kerana masalah paru-paru. Saya bersama beberapa rakan dan Ketua Jabatan datang melawat pesakit ini di HSA. Apabila sampai dan bertemu pesakit ini, kami terus mengajukan apakah sebenarnya penyakit yang dialami rakan sekerja saya ini. Setelah beliau memberitahu beliau menghadapi masalah paru-paru berair, saya terus mengajukan soalan Sipolan, engkau selalu mandi malam ke? Belum sempat pesakit ini menjawab, isterinya segera mencelah Dia memang selalu mandi malam. Orang dah pesan jangan mandi malam tetapi dia degil terus mandi malam. Kadang-kadang kalau musim panas, dia ni mandi malam dua kali untuk menyejukkan badannya. Sahabat saya diam tersipu-sipu lalu berkata badan dah panas, nak buat apa! Begitulah kata-kata orang yang degil.
Dari penjelasan ringkas saya di sini boleh dirumuskan bahawa:
MANDI MALAM DAN MINUM AIR BATU merosakkan paru-paru
-sumber dari malaysiaboleh forum

Monday, November 2, 2009

2012???

aku tertarik dengan pendapat yang mengatakan kiamat akan berlaku pada tahun 2012..

bagi aku, semua kuasa ALLAH SWT..aku x tau bile, hanya Dia yang tahu..bagi aku,

cmfirm lah aku x sedia untuk menghadapinya..banyak benda kat dunia ni yang aku x

capai lagi..n byk lgi benda yang aku dah janji x buat lagi...hehehe

-ALLAH MAHA BESAR-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...